Vorige Artikel 5 van 12 Volgende

WINTERBLUES

Onella's blog, 8 december 2019

Heel veel mensen hebben wel eens last van een winterdipje. Het vallen van de blaadjes en sombere grijze dagen waarbij het soms niet eens licht lijkt te worden stemt volgens mij niemand vrolijk. De meeste mensen gaan in het donker naar hun werk en als ze klaar zijn en naar huis gaan is het ook weer donker. 

Door het gebrek aan (zon) licht heeft ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking last van zogeheten winterblues. Vraag jij je af of je hier ook last van hebt? Check de volgende punten.

  • Sombere stemming
  • ​Prikkelbaar
  • Lusteloos gevoel
  • Moeite met opstaan
  • Verlangen naar koolhydraten

Gelukkig zijn er methodes om een winterdip tegen te gaan en een daarvan is sporten! We weten allemaal dat bewegen je een goed gevoel geeft. Tijdens sporten maak je het stofje endorfine aan, het zogenaamde gelukshormoon. Dat je er daarnaast een beter figuur van krijgt helpt ook natuurlijk ;-)

Wat eigenlijk nóg beter helpt; probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan wanneer het licht is. Het geeft niet als het bewolkt is want achter de wolken schijnt altijd de zon. Je vuilnis in de bak gooien en in daglicht in je auto zitten tellen niet. Nee, echt even een uurtje of het liefst langer in de buitenlucht zijn. Door de week zal dit voor veel mensen niet haalbaar zijn omdat er nu eenmaal ook gewerkt moet worden. Ga dan in je lunch pauze een wandelingetje maken met een collega. Je zult zien dat je na een poosje beter slaapt, je fitter voelt en dat die neerslachtige gevoelens verdwijnen.

Heb je serieuzere klachten? Dan kan het zijn dat je lijdt aan SAD. Geintje zeker? Nee, SAD staat voor Seasonal Affective Disorder. Wanneer je dit hebt dan gaan sporten en die paar uurtjes buiten je niet helpen. Je hebt dan meer baat bij licht therapie. Informeer hiernaar bij je huisarts. 

Zelf heb ik jaren last gehad van enorme winterdips. Ik kon echt wel janken als de klok terug gezet werd.. 

Ik werkte destijds hoofdzakelijk s'avonds en als ik wakker werd dan was het nog maar een paar uur licht. Ik vertoonde toen griezelig veel gelijkenissen met een Grizzly beer. Winterslaap neigingen en bok sjacherijnig als ik mijn warme hol moest verlaten. Ik kon mijn bed echt niet uitkomen en had nergens zin in. Ook niet om te trainen dus groeide ik ook altijd lekker dicht in de wintermaanden wat me nog sjagerijniger en ongelukkiger maakte.

Ik vluchtte vaak in december naar warme oorden waar ik even kon opladen onder de zon. Maar dit werd me niet in dank afgenomen door familie en werkgever. Je snor drukken in de drukste tijd van het jaar en het zoveelste familie kerstdiner missen begon in de gaten te lopen. Maar op een strandje met de zon op mijn bol voelde ik me wel veel beter! Ik ben toen maar eens gaan googlen en kwam erachter dat ik serieuze winterdepressie klachten had. Maar ook dat er met een beetje aanpassingen wel degelijk wat aan te doen was.

Ik besloot dus om het jaar daarop thuis te blijven, dit tot grote vreugde van familie en baas. In oktober, na het terug zetten van de klok, ben ik al begonnen met mijn ritme aan te passen. Ik zette mijn wekker om nog de tijd te hebben om buiten te lopen in daglicht en na een poosje merkte ik het verschil. Of eigenlijk mijn omgeving haha! Mijn korte winter lontje was niet meer zo kort en ondanks iets minder slaap voelde ik me een stuk fitter. Ook kwam ik die winter minder aan dan anders.

Nu heb ik een 9 to 5 job en is het lastiger om overdag buiten te kunnen zijn. Daarom ga ik nu tijdens de lunch pauze naar buiten, weer of geen weer. Daarnaast slik ik in de wintermaanden extra vitamine D en ga ik braaf naar de sportschool. Nu ben ik het hele jaar door weer het zonnetje in huis :-) Nou ja, op die paar maandelijkse dagen na dan. 

Toch, hoe goed het nu ook met me gaat tijdens de donkere dagen en hoe gezellig en knus de wintermaanden ook zijn, ik ben altijd weer blij als het 21 december is. Huh? Ja! Het idee dat vanaf dan de dagen weer langer worden vind ik een super opbeurende gedachte! Ok, het scheelt maar een minuut of wat per dag en daar merk je er tot eind januari niets van maar ik ben op 21 december altijd extra vrolijk omdat we dan weer de goede kant op gaan. Want ondanks dat ik in december geboren ben, (op notabene een van de kortste dagen!) ben ik een echt zomermens.

Ik wens iedereen hele gezellige feestdagen.

Vrolijke groetjes,
Onella

 

©  Alle teksten op deze website zijn geregistreerd en intellectueel eigendom van Onella Sportswear. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Onella Sportswear.

 

 

 

 

© 2017 - 2023 Onella Sportswear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel