Vorige Artikel 8 van 12 Volgende

ALL YOU NEED TO KNOW ABOUT FAKE

Onella's Blog, 1 juni 2019

Zoals jullie ongetwijfeld weten posten we ook op Facebook en Instagram. Hier krijgen we gelukkig meestal hele leuke en positieve reacties op. Maar het gebeurd ook wel eens dat mensen opmerkingen eronder plaatsen in de trant van "Mooie legging maar belachelijk duur! Op AliExpress staat dezelfde voor maar €10,-!"

Persoonlijk vind ik dat heel raar. Als ik een post niet leuk of interessant vind dan reageer ik niet. Ik zie het al voor me dat ik op een advertentie van Mercedes Benz ga reageren met "Mooie auto maar belachelijk duur! Op de sloop staat dezelfde voor 100 euro!"  Maar wie ben ik. Het staat natuurlijk vrij om te reageren als je daar tijd voor hebt en je geroepen voelt om je stem te laten horen.

Maar weten diezelfde AliExpress shoppers wel wat voor ellende er achter 'dezelfde legging' zit? Misschien wel en boeit het ze niet maar de kans is groter dat ze alleen gefixeerd zijn op de lage prijzen en niet weten wat ze aanrichten én zichzelf aandoen met een goedkope koop. In deze blog leg ik uit waarom goedkoop shoppen een ramp is voor mens, milieu én kleinere kledingmerken.

AliExpress verkoopt van alles waaronder ook heel veel nagemaakte (sport)kleding. Je begrijpt dat dit een groot probleem is voor de fabrikant van de gekopieerde kleding. Op deze manier laat AliExpress mensen denken dat echte merken grote boeven zijn en zich verrijken ten koste van jouw portemonnee. De namakers die verkopen via AliExpress stelen de foto's van deze merken en fotoshoppen het logo van het kledingstuk af. Zo lijkt het alsof je hetzelfde kledingstuk koopt maar dan voor tientallen euro's minder.

Zelf heb ik uit bezorgdheid ook een namaak Gavelo legging besteld voor €19,- incl. verzendkosten. Ik vind het knap want een pakketje sturen naar Duitsland kost Onella al ruim €10,-. Dit pakketje uit Verweggistan is vervoerd per boot, vliegtuig én auto dus €19,- is echt spotgoedkoop! Na ongeveer een maand werd het bezorgd. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest bij het openen van een poststuk! Ja echt, nog zenuwachtiger dan bij het openen van mijn examencijfers! 

Maar de opluchting was groot toen ik de legging uit de verpakking haalde.. Het leek in de verste verte niet op onze eigen Gavelo legging! De stof was dun, de kleuren anders en de naden scheef. En hoewel ik uit voorzorg een grotere maat had besteld kwam mijn buurmeisje van 11 er amper in. Er zat ook een raar luchtje aan dus het is zo de prullenbak in gegaan.

Tijdens dit schrijven baal ik enorm dat ik er toen geen foto's van gemaakt heb. Maar toen wist ik niet dat ik dit ooit in een blog zou gaan delen want Onella's blog bestond nog niet. Je moet me dus maar gewoon vertrouwen. Heb jij ook een namaak besteld en er een foto van dan zouden we die graag bij dit artikel plaatsen. Stuur naar info@onella.nl alsjeblieft?

Terug naar de feiten. Namaak is niet alleen strafbaar maar de consument wordt ook een rad voor de ogen gedraaid. De kwaliteit is vaak ronduit slecht, de stoffen bevatten producten die slecht zijn voor mens en milieu, de maten kloppen niet en dan hebben we het nog niet eens over de kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden deze kleding moeten fabriceren en het chemische afval die deze producenten illegaal lozen. Ik wil je niet bang maken maar o.a Greenpeace, Milieu Centraal en andere internationale onderzoeksgroepen hebben onderzoek gedaan naar chemicaliën in kleding. De uitslagen zijn schrikbarend. Naast 'onschuldige' huiduitslag kan een kledingstuk je hormoonhuishouding in de war schoppen of zelfs kanker veroorzaken.

Ik zou je hier kunnen gaan voor rekenen wat het kost om een legging te laten ontwerpen, fabriceren, het logo er op te laten drukken of borduren, product foto's te laten maken etc., maar je kunt waarschijnlijk zelf wel bedenken dat dat allemaal niet kan voor een paar euro. Zeker niet wanneer je je kleding laat fabriceren in een fabriek met milieu keurmerk waar volwassen arbeiders op de loonlijst staan die een acceptabel salaris ontvangen. 

Maar er bestaat toch zoiets als merkbescherming? Klopt. Maar merkbescherming is duur en op het moment dat iemand jouw product namaakt en jij daar bezwaar tegen maakt, wordt er een juridisch proces gestart wat niet alleen heel lang kan duren maar ook nog eens handen vol met geld kost. En op het moment dat je het proces gewonnen hebt zijn er al 30 andere namakers opgestaan... Je begrijpt vast ook wel dat merken als Nike en Adidas hier wellicht geld voor hebben maar 'kleinere' merken zoals bijvoorbeeld Gavelo niet.

Onella krijgt zonder overdrijven dagelijks 5 tot 10 mailtjes van zogeheten manufacturers uit India, Bangladesh en Pakistan. Inmiddels hebben denk ik wel 800 verschillende 'bedrijven' ons gemaild met de bewering dat zij de makers zijn van de echte Gavelo leggings. En of we niet zelf een partij bij hen willen kopen tegen onwaarschijnlijk lage prijzen. Nee, dank je feestelijk! Wij hebben geen zin en geen geld voor vette claims aan onze broek van mensen die ons gaan aanklagen nadat ze ziek zijn geworden van onze kleding.

Of ik nu niet een beetje overdrijf? Nope. Helaas niet. Natuurlijk zal er tussen al die manufacturers heus wel goede bedrijven zitten. Maar die komen dan met normale prijzen. Je kunt in feite aan de prijs zien of aan het keurmerk of jouw legging geen enge stoffen bevat. Onderaan dit artikel vind je de bronnen die je na kunt lezen mocht twijfelen aan deze blog.

We kunnen niet in jouw portemonnee kijken. We weten dat het leven duur is en ook wij houden aan het eind van ons geld vaak nog een stukje maand over. Maar wanneer je voor goedkoop kiest en een nagemaakt product aanschaft voor een paar euro, bedenk dan goed wat er achter zit, wat je op je huid plaatst, wat je in stand houdt, wat deze mensen het milieu aandoen en vooral door welke handjes jouw kledingstuk is gefabriceerd.

Een betere wereld begint bij je legging.
Onella

P.S Volgende keer weer een gezellige blog hoor!


N.B AliExpress zelf treft geen blaam. AliExpress is geen gewone webwinkel maar een platform voor miljoenen verschillende aanbieders van producten. Hier zitten natuurlijk ook heel goede en nette aanbieders tussen.

 

©  Alle teksten op deze website zijn geregistreerd en intellectueel eigendom van Onella Sportswear. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Onella Sportswear.

 

Bronnen
http://www.wrapcompliance.org
https://www.scientias.nl/giftige-stoffen-textiel-hoe-zit-nu-echt/
https://www.unicef.org/protection/57929_child_labour.html
https://www.nytimes.com/2013/07/15/world/asia/bangladesh-pollution-told-in-colors-and-smells.html

 

 

© 2017 - 2023 Onella Sportswear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel